Kasvispizza mustakaalista

 

Nyt maistuu jouluruokien jälkeen kevyt (?) kasvispizza. Viljelin aikoinaan palstallani mustakaalia, joka tunnetaan myös nimellä palmukaali ja cavolo nero. Sain joka vuosi todella runsaan sadon ja siitä riitti pakastettavaksi myös talven varalle. Siihen aikaan kun viljelin palstaa ei ollut useinkaan tätä hyvää mainiota herkullista raaka-ainetta kaupoissa saatavilla. Nykyään sitä jo saakin. Mustakaali on lehtikaaleista suosikkini ja käytän sitä erilaisiin smootheihin, keittoihin, muhennoksiin, pizzoihin ja sipseihin. Tällä kertaa käytin sitä runsaasti kasvispizzaan.

Mustakaali

Tässä vielä ohje herkulliselle kasvispizzalle:

Kasvispizza

Ainekset

  • Pestoa tai tomaattikastiketta
  • mustakaalia eli palmukaalia tai jos sitä ei ole saatavilla käytä lehtikaalia
  • 2 tomaattia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • herkkusieniä (säilöttyjä)
  • Muutama paprikan suikale
  • muutama capris
  • mozzarellaa
  • pizzamaustetta

Valmistus

Pizzapohja (2 pizzaa)

1 paketti hiivaa
2,5 dl haaleaa vettä (37 asteista)
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
7-7,5 dl vehnäjauhoja

Hienonna hiiva kulhossa, lisää vesi, suola öljy ja puolet jauhoista. Vaivaa taikina sileäksi esim. sähkövatkaimella käyttäen siinä taikinakoukkuja ja lisää loput jauhot vähän kerrallaan. Nosta sileä taikina leivinalustalle ja alusta sitä voimakkaasti ainakin viiden minuutin ajan. Sen jälkeen anna sen nousta noin 1 tunti eli kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.

Sillä aikaa, kun taikina kohoaa, valmistele muut ainekset pizzaa varten.

Voit myös valmistaa taikinan edellisenä iltana ja laittaa kohoamaan jääkaappiin.

Jos käytät tuoretta mustakaalia, niin revi siitä ensin paksut ruodit pois.  Kuulota/ hauduta sitä ja pilkottuja valkosipuleita hetken aikaa öljytyllä pannulla.

Jos taas käytät pakastettua mustakaalia, niin sulattele se ensin pannulla ja haihduta siitä enin vesi. Lisää öljyä ja pilkotut valkosipulit pannulla olevan mustakaalin sekaan ja kuulota/hauduta niitä pannulla tovi.

Viipaloi tomaatit, paprika ja mozzarella.

Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan ja kauli pyöreitä pizzapohjia jauhotetulla leivinalustalla. Pohjat saavat olla korkeintaan 0,5 cm paksuja. Vanuttele taikinaa käsin. Pohjan pitäisin olla keskeltä ohuempaa kuin reunoilta. Pane pizzapohjat jauhotetuille pyöreille pizzapelleille halkaisijaltaan 30 cm tai tavalliselle uunipellille. Peitä pizzapohja tomaattikastikkeella tai valmiilla pestokastikkeella ja laita sen päälle haluamasi määrä ohjeessa lueteltuja muita aineksia. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Uunista riippuen voi olla vähemmänkin. Voit myös paistaa 225 asteessa, jolloin paistoaika hieman pitempi.

Mustakaalia kasvamassa palstalla v. 2015

Jätä kommentti