Huovutetut tossut

Ihanat ja niin pehmeät ja lämpöiset.

Huovutetut tossut

Tässä teillekin huovutettujen tossujen ( nro 39-40) ohje:

 • Lanka Novita Joki, jota ei ole enää myynnissä, mutta Novita Natura on hyvin samankaltainen lanka kuin joki ja huopuu samalla tavoin. Suosittelen kuitenkin tekemään aina neuletilkun, josta näet tiheyden oikein.
 • Puikot numero 5 ja sukkapuikot nro 5
 • Neuletiheys:
  • 16 silmukkaa (s) on 10 cm
  • neuletiheys riippuu myös neulojan käsialasta

Luo puikoille 60 silmukkaa. Neulo sileää neuletta (oikealla puolella oikein, nurjalla puolella nurin) 50 krs.

Kavenna kummassakin reunassa 1 silmukka joka toisella kerroksella 4 kertaa eli nyt olet neulonut kerroksia yhteensä 58, ja jäljellä on 52 silmukkaa.

Jaa silmukat 4 sukkapuikolle, 13 silmukkaa per puikko, ja jatka sitten sileää neuletta vielä 40 kerrosta. Työssä on nyt yhteensä 98 kerrosta.

Aloita kavennus.  Kavennukset tehdään joka toisella kerroksella.

 1. kavennuskerros: neulo jokaisen puikon 6. Ja 7. silmukka yhteen. Työssä on nyt 48 silmukkaa. Neulo välikerros ilman kavennuksia.
 2. kavennuskerros: Neulo 4 oikein, 2 oikein yhteen, 4 oikein, 2 oikein yhteen puikon lopussa. Työssä nyt 40 silmukkaa jäljellä. Neulo yksi kerros kaventamatta.
 3. kavennuskerros: Neulo 3 oikein, 2 oikein yhteen, 3 oikein 2 oikein yhteen puikon lopussa. Työssä nyt 32 silmukkaa jäljellä.Neulo yksi kerros kaventamatta.
 4. kavennuskerros: Neulo 2 oikein, 2 oikein yhteen, 2 oikein 2 oikein yhteen puikon lopussa. Työssä nyt 24 silmukkaa. Neulo yksi kerros kaventamatta.
 5. kavennuskerros: Neulo 1 oikein, 2 oikein yhteen, 1 oikein 2 oikein yhteen puikon lopussa. Työssä 16 silmukkaa jäljellä. Neulo 1 kerros kaventamatta.
 6. kavennuskerros: 2 oikein yhteen, 2 oikein yhteen puikon lopussa. Yhteensä 8 silmukkaa jäljellä.

Katkaise lanka ja vedä näiden 8:n silmukan läpi. Päättele langanpäät ja ompele kantapään sauma. Virkkaa tossun reunaan 2-3 kerrosta kiinteitä silmukoita.

Ennen huovuttamista tossun pituus kantapäästä kärkeen on 45 cm.

Neulottu tossu ennen huovutustaHuovuta tossut pesukoneessa. Itse huovutin puuvillan pesuohjelmalla 40 asteessa. Laita muutama froteepyyhe tossujen kanssa koneeseen. Muotoile kosteat tossut jalassasi sopivan muotoiseksi. Jos tossut jäävät liian isoiksi niin pyöräytä koneessa vielä toisen kerran, niin eiköhän ne siitä kutistu.

image

33 ajatusta artikkelista “Huovutetut tossut

 1. Paluuviite: Huopatossut | Ei tullut kässämaikkaa

 2. Moi,kivan oloinen ohje! 🙂 osaatko sanoa minkä verran teen silmukoita kun olisin tekemässä koon 43 tossut? Ja miten nuo kavennukset? Kiitos 🙂

  Tykkää

  • Tämä on vain mututunteella heitetty arvio, mutta ehkä neuleen kokonaispituus voisi olla 48-49 cm, alkuosan silmukkamäärä voisi olla 66-68, alkuosan kerrosmäärä ennen kavennuksia ehkä 56-58 kerrosta, sitten kavennukset kuten tuossa ohjeessa ja sitten aloitat suljetun neuleen osuuden.
   Kärkikavennus sädekavennuksena.
   Sädekavennukseen lisää ohjeita löytyy esim. Täältä:

   Click to access document_viewer.php

   Paljon riippuu neulojan käsialasta, miten nuo mitat stemmaa.
   Toivottavasti saat onnistumaan ja jos ei ekalla, niin kannattaa kokeilla uudestaan.
   Sitten kun on huovuttanut tossut pesukoneessa, ne kannattaa muotoilla käyttäjän jalassa kosteana. Jos tulee liian pienet ja kapeat, ne saa jalassa venytettyä sopiviksi.
   Jos tulee liian suuret, niin uudestaan vaan pesukoneeseen, niin kutistuvat vielä.
   Onnea neulontaan!

   Tykkää

 3. Moikka!
  Kun huovutit tossun koneessa, laitoitko mitään tossun sisään? Onko siis vaaraa, että seinät huopuvat toisiinsa kiinni?

  Tykkää

  • Hei,
   Minulla ei ole tarttunut kiinni, eikä minulla ole ollut mitään sisällä tossuissa. Yleensä laitan tossut pyyheliinojen sekaan, mutta toisinaan olen laittanut tossut huopumaan erillisiin pesupusseihin muutaman pyyheliinan sekaan. Siis molemmilla tossuilla oma pesupussi. Olen jo tehnyt useammat tossut Novitan Joki -langasta, Dropsin Eskimo langasta, ja lankamaailman Hobbygarn Viking Garn – langasta, eikä niissä ole ollut mitään sisällä huovutusvaiheessa. Muista merkeistä en osaa sanoa, huopuvatko kiinni.
   Eniten pidän Joki -langasta. Huovutettaessa tossut menee söpöön myttyyn, mutta ne saa kivasti muotoiltua omassa jalassa. Ja vaikka tossut tulisivat toiselle, jolla on eri kokoinen jalka, olen omassa jalassa ennen kuivamaan laittamista muotoillut tossut kivan muotoiseksi.

   Tykkää

 4. Tein ihanat tossut Natura-langasta. Nyt menossa samanlaiset miehelle. Tilasin lankavasta nahkapohjat, en ole vielä laittanut. Kiitos helposts, ihanasta ohjeesta😍t. Telle

  Tykkää

  • En osaa varmuudella sanoa, mutta jos lanka vaikuttaa vastaavalta kuin Joki- lanka niin eiköhän silläkin onnistu, onhan se kuitenkin huopuvaa lankaa.
   Täytyypä itsekin kokeilla. Omat tossuni ovat jo niin kuluneet, että olisi piristävää tehdä uudet👍🏻

   Tykkää

  • Hei,
   Kyselin Novitalta asiaa ja kertoivat että Novita Natura on hyvin samankaltainen lanka kuin joki ja huopuu samalla tavoin. Suosittelivat kuitenkin tekemään aina neuletilkun, josta näet tiheyden oikein.

   Neulomisen iloa!

   Tykkää

 5. Hei ja kiitos ohjeesta! Mulla oli ylimääräisiä hahtuvalankoja joista aloin kokeilemaan tossuja. Yhdet tossut tein kerran lapselle ja ne ainaki onnistui. Nyt tällä ohjeella sitte testaan omaan jalkaan 🙂mukavaa joulun odotusta!

  Kiitos samoin!

  Liked by 1 henkilö

 6. Huh,en tiedä missä teen väärin mutta viimeisellä kavennuskierroksella mulla on yksi tai kaksi silmukkaa liikaa🥴.

  Tykkää

  • Hei, olit tarkka ja oikeassa, kävin ohjeen läpi ja sain myös tulokseksi 10 silmukkaa, jotka jäi jäljelle. Mielestäni ne 10 silmukkaa voi
   lopuksi kaikki vetää yhteen, koska tossut huovutetaan niin se ei tule näkymään. Tai sitten jossain välikerroksissa ne voisi kaventaa yhteen, niin ei jää loppuun.
   Korjaan ohjeen ja kiitos palautteesta.

   Tykkää

 7. Kerros 3. 13s.
  4. 12s
  5. 10s
  6. 9s
  7. 7s
  8. 5s. Ja kun kavennan yksi ylimääräinen.
  Tein just niin kuin ohjeessa luki. 🥹

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s