Huovutetut tossut

Ai, että nämä on ihanat, niin pehmeät ja lämpöiset. Toiset tossut ovat  jo tekeillä, ja ne tulevat siskolleni.

Huovutetut tossut

Tässä teillekin huovutettujen tossujen ( nro 39-40) ohje:

 • Lanka Novita Joki
 • Puikot numero 5 ja sukkapuikot nro 5
 • Neuletiheys:
  • 16 silmukkaa (s) on 10 cm
  • neuletiheys riippuu myös neulojan käsialasta.
 1. Luo puikoille 60 silmukkaa. Neulo sileää neuletta (oikealla puolella oikein, nurjalla puolella nurin) 50 krs.
 2. Kavenna kummassakin reunassa 1 silmukka joka toisella kerroksella 4 kertaa eli nyt olet neulonut kerroksia yhteensä 58, ja jäljellä on 52 silmukkaa.
 3. Jaa silmukat 4 sukkapuikolle, 13 silmukkaa per puikko, ja jatka sitten sileää neuletta vielä 40 kerrosta. Työssä on nyt yhteensä 98 kerrosta.
 4. Aloita kavennus.  Kavennukset tehdään joka toisella kerroksella. Neulo ensimmäisellä kavennuskerroksella jokaisen puikon 6. Ja 7. silmukka yhteen. Työssä on nyt 48 silmukkaa. Neulo välikerros ilman kavennuksia.
 5. Seuraava kavennuskerros: neulo 4 silmukkaa, 5. ja 6. silmukka yhteen, taas 4 silmukkaa ilman kavennuksia ja kaksi viimeistä puikolla olevaa silmukkaa yhteen. Neulo välikerros ilman kavennuksia.
 6. Seuraava kavennuskerros: Neulo 3 silmukkaa, 4. Ja 5. silmukka yhteen. Neulo välikerros ilman kavennuksia.
 7. Seuraava kavennuskerros: neulo 2 silmukkaa, 3. ja 4. silmukka yhteen, taas 3 silmukkaa ilman kavennuksia ja kaksi viimeistä puikolla olevaa silmukkaa yhteen. Neulo välikerros ilman kavennuksia.
  Seuraava kavennuskerros: Neulo 1 silmukka, 2. ja 3. silmukka yhteen. Neulo välikerros ilman kavennuksia.
 8. Neulo 1. ja 2. silmukka yhteen sekä 3. ja 4. silmukka yhteen. Jokaisella puikolla on jäljellä vain 2 silmukkaa eli koko työssä yht. 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä näiden 8:n silmukan läpi.
 9. päättele langanpäät ja ompele kantapään sauma. Virkkaa tossun reunaan 2-3 kerrosta kiinteitä silmukoita.

Ennen huovuttamista tossun pituus kantapäästä kärkeen on 45 cm.

Neulottu tossu ennen huovutustaHuovuta tossut pesukoneessa. Itse huovutin puuvillan pesuohjelmalla 40 asteessa. Laita muutama froteepyyhe tossujen kanssa koneeseen. Muotoile kosteat tossut jalassasi sopivan muotoiseksi. Jos tossut jäävät liian isoiksi niin pyöräytä koneessa vielä toisen kerran, niin eiköhän ne siitä kutistu.

image

18 ajatusta artikkelista “Huovutetut tossut

 1. Paluuviite: Huopatossut | Ei tullut kässämaikkaa

 2. Moi,kivan oloinen ohje! 🙂 osaatko sanoa minkä verran teen silmukoita kun olisin tekemässä koon 43 tossut? Ja miten nuo kavennukset? Kiitos 🙂

  Tykkää

  • Tämä on vain mututunteella heitetty arvio, mutta ehkä neuleen kokonaispituus voisi olla 48-49 cm, alkuosan silmukkamäärä voisi olla 66-68, alkuosan kerrosmäärä ennen kavennuksia ehkä 56-58 kerrosta, sitten kavennukset kuten tuossa ohjeessa ja sitten aloitat suljetun neuleen osuuden.
   Kärkikavennus sädekavennuksena.
   Sädekavennukseen lisää ohjeita löytyy esim. Täältä:

   Click to access document_viewer.php

   Paljon riippuu neulojan käsialasta, miten nuo mitat stemmaa.
   Toivottavasti saat onnistumaan ja jos ei ekalla, niin kannattaa kokeilla uudestaan.
   Sitten kun on huovuttanut tossut pesukoneessa, ne kannattaa muotoilla käyttäjän jalassa kosteana. Jos tulee liian pienet ja kapeat, ne saa jalassa venytettyä sopiviksi.
   Jos tulee liian suuret, niin uudestaan vaan pesukoneeseen, niin kutistuvat vielä.
   Onnea neulontaan!

   Tykkää

 3. Moikka!
  Kun huovutit tossun koneessa, laitoitko mitään tossun sisään? Onko siis vaaraa, että seinät huopuvat toisiinsa kiinni?

  Tykkää

  • Hei,
   Minulla ei ole tarttunut kiinni, eikä minulla ole ollut mitään sisällä tossuissa. Yleensä laitan tossut pyyheliinojen sekaan, mutta toisinaan olen laittanut tossut huopumaan erillisiin pesupusseihin muutaman pyyheliinan sekaan. Siis molemmilla tossuilla oma pesupussi. Olen jo tehnyt useammat tossut Novitan Joki -langasta, Dropsin Eskimo langasta, ja lankamaailman Hobbygarn Viking Garn – langasta, eikä niissä ole ollut mitään sisällä huovutusvaiheessa. Muista merkeistä en osaa sanoa, huopuvatko kiinni.
   Eniten pidän Joki -langasta. Huovutettaessa tossut menee söpöön myttyyn, mutta ne saa kivasti muotoiltua omassa jalassa. Ja vaikka tossut tulisivat toiselle, jolla on eri kokoinen jalka, olen omassa jalassa ennen kuivamaan laittamista muotoillut tossut kivan muotoiseksi.

   Tykkää

 4. Tein ihanat tossut Natura-langasta. Nyt menossa samanlaiset miehelle. Tilasin lankavasta nahkapohjat, en ole vielä laittanut. Kiitos helposts, ihanasta ohjeesta😍t. Telle

  Tykkää

  • En osaa varmuudella sanoa, mutta jos lanka vaikuttaa vastaavalta kuin Joki- lanka niin eiköhän silläkin onnistu, onhan se kuitenkin huopuvaa lankaa.
   Täytyypä itsekin kokeilla. Omat tossuni ovat jo niin kuluneet, että olisi piristävää tehdä uudet👍🏻

   Tykkää

  • Hei,
   Kyselin Novitalta asiaa ja kertoivat että Novita Natura on hyvin samankaltainen lanka kuin joki ja huopuu samalla tavoin. Suosittelivat kuitenkin tekemään aina neuletilkun, josta näet tiheyden oikein.

   Neulomisen iloa!

   Tykkää

 5. Hei ja kiitos ohjeesta! Mulla oli ylimääräisiä hahtuvalankoja joista aloin kokeilemaan tossuja. Yhdet tossut tein kerran lapselle ja ne ainaki onnistui. Nyt tällä ohjeella sitte testaan omaan jalkaan 🙂mukavaa joulun odotusta!

  Kiitos samoin!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s