Pullaa vai challah

imageOlen seurannut Ylen Teemalta ’Välimeri Lautasella’ -ruokaohjelmaa, jonka 4. jaksossa Yotam Ottolenghi esittelee israelilaista ruokakulttuuria. Erityisesti mieleeni jäivät tästä jaksosta granaattiomenan siemenillä maustettu salaatti ja challah. Challah on juutalaista sapattileipää, joka kovasti muistutti meidän pullapitkoa, finnish pullaa. Tosin meillä useimmiten pullapitko leivotaan kolmisäkeisenä lettinä, kun taas challah on käsitykseni mukaan 6-säikeinen. Suomalainen pullapitko on myös makeampaa kuin challah. Tietty innostuin heti seuraavana päivänä leipomaan challahia. Challah leipään käytetään hunajaa ja se myös syödessä dipataan hunajaan. Minulla ei ollut hunajaa, joten korvasin hunajan ruokosokerilla ja dippasin palaset raparperihillokkeeseen. Hyvin maistui ja hyvältä maistui.

Tässä useammasta eri ohjeesta soveltamani resepti challah leipään/pullaan.

Ainekset taikinaan:

  • 3,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 3 rkl ruokokidesokera
  • 50 g hiivaa
  • 1rkl oliiviöljyä
  • 2 kananmunaa ja 2 kananmunan keltuaista
  • 1,5 tl suolaa
  • 12 dl vehnäjauhoja
  • Voiteluun 2 kananmunan valkuaista ja vettä

Valmistus:

Challahin valmistusta

  1. Sekoita keskenään hiiva, 1dl vettä ja 1 rkl ruokosokeria. Anna juuritaikinan seistä noin 5-15 min eli kunnes se alkaa kuplia.

2. Sekoita sen jälkeen joukkoon loput vedestä ja sokerista, kananmunat, 2 kananmunan keltuaista, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia eli kunnes se on kiinteää ja tasaisen kiiltävää. Voit nostaa taikinan leivinpöydälle, jossa teet tuon 10 min. vaivauksen. Nosta takaisin taikinakulhoon, peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa 1-1,5 h. Voitelin taikinakulhon pohjaa hieman öljyllä ja pyöräytin taikinaa vielä siinä, ennen kuin peitin kohoamaan

  1. Taikinan kohottua nosta taikina leivinpöydälle ja jaa se 6 osaan. Pyöritä taikinapaloista 6 säiettä ja letitä 6 säikeen pitkoksi. Suomenkielistä ohjetta en löytänyt 6 säikeen letille, mutta esimerkiksi youtubesta löytyy useitakin ohjeita, täällä niistä yksi. Hakusanoilla ”six strand braid challah” löytyy myös useampia vaihtoehtoja.

4. Laita uuni 175 asteeseen ja kohota challahia/ pitkoa vielä 30 minuuttia. Voitele se munanvalkuaisella, johon on lorautettu sekaan hieman vettä ja ripottele päälle seesamin siemeniä.

5. Paista uunissa noin 30-40 minuuttia.

Valmis!

image

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s