Lihakukkoa ja näkkileipää

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tämä on nyt aika kaukaa haettu, mutta noin kolme vuotta sitten (huh kun aika vierähtää) vierailimme juhannuksena tätini luona Liperissä. Tätini oli ostanut paikallisesta kaupasta lihakukkoa, jota perinneruokaa halusi meille vierailleen tarjota. Aiemmin hän itse leipoi kukot ja ruisleivät, mutta iän myötä leipominen on häneltä jäänyt. Saimme tädiltä vielä kotimatkalle evääksi lihakukkoa. Tämän vierailun innoittamana kokeilin itsekin tehdä lihakukkoa ja onnistuikin siinä parin kokeilun jälkeen. Ensimmäisessä kokeilussa kukon sisukset vuoti, kun kuori oli revennyt. Sen seurauksena siitä tuli kuivaa ja kuori oli kova.  Tosin me sitä mieheni kanssa kuitenkin järsittiin pitkin hampain, maku oli ihme kyllä ihan hyvä.

Eilen taas päätin tehdä lihakukkoa, kun kaapeista löytyi siihen sopivia aineksia. Se muuten onnistui yllättäen yli odotusten. Lihakukko oli todella suussa sulavaa. Kukkoa on vielä jäljellä ja tänään syömme sitä iltapalaksi, kunhan saan tämän poustauksen tehtyä ( heh).

Näin tein lihakukon:

Lihakukko
Kuoritaikina

  • 5 dl vettä
  • 6 dl ruisjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl kaurahiutaleita

Voiteluun

  • 0,5 dl sulatettua voita voiteluun

Täyte

  • 600 g karjalanpaistilihaa
  • 75 g pekonia
  • 1dl tummaa täysjyväriisiä
  • hieman suolaa

Sekoitin taikinan ainekset keskenään. Kaulin jauhotetulla (ruisjauhoja) leivinalustalla, leivinpaperin päällä 2/3 osan taikinasta soikionmuotoiseksi, noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Levyn pohjalle levitin tummaa riisiä, joka imee liian kosteuden. Sen päälle ladoin lihat maustaen sen suolalla. Lihakerroksen peitin pekoniviipaleilla. Sen jälkeen käänsin taikinalevyn reunat lihapinon päälle ja kaulin jäljelle jääneen taikinan levyksi, jonka asetin kukon päälle. Sitten sivelin veitsellä ja kylmällä vedellä päällistaikinan kiinni, niin ettei kukkoon jäänyt reikiä eikä rakoja. Lopuksi voitelin kuoren pinnan voilla.

Paistoin uunissa ensin 225 asteessa puoli tuntia, niin että pinta sai hieman väriä, sitten käärin folioon ja paistoin 125 asteessa 5 tuntia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valmis lihakukko hieman jäähtyneenä

Kuvia valmistusvaiheista

Riisin jyviä levitetty pohjalle kosteuden sitomiseksi

Lihakukko

kukko päälystetty pekonilla ja reunat on nostettu ylös ja muotoiltu vedellä ja veitsen kärjellä.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taikinakansi päälleOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ja taikinakansi kiinnitetty pohjataikinaan vedellä ja veitselläLihakukko

vielä voitelu voisulallaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ja sitten ilman foliota uuniin 225 asteeseen puoleksi tunniksi ja vielä uunista ulos sekä tarkistus ettei lihakukko vuoda. Pieniä repeämiä löytyi, jotka paikasin ylimääräisellä taikinallaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ja sitten vielä uuniin 125 asteeseen ja folioon käärittynä 5 tunniksiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

valmis lihakukko 6 tunnin jälkeen eli hieman jo jäähtyneenäOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taikinaa jäikin vielä yli, ja kaulin siitä muutaman näkkileivän palasen, jotka paistoin 250 asteessa noin 7 minuuttia eli kunnes olivat kovettuneet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s