Pullapitko repeää

Pullapitko Mikähän siinä on, kun pullapitkoni repeää paistettaessa. Olen sitä ihmetellyt, vaikka olen kokeillut mitä milloinkin konstia. Eikä siinä mitään jos repeää, pulla kun on ollut joka tapauksessa ihan hyvän makuista omasta ja vähän muidenkin pullaa maistaneiden mielestä. Kaiken leipomiseen käytetyn vaivan ja vaivaamisen jälkeen olisihan se tietysti ihan kiva, kun se pulla näyttäisikin, jos ei ihan täydelliseltä, mutta ainakin lähes. Eihän tämä nyt ihan maailman tärkein asia ole, joskus sitä vaan retkahtaa ajattelemaan pikkutarkasti. Pullataikinaa kun pitäisi nostattaa huoneenlämmössä tarpeeksi kauan. Mikähän se tarpeeksi kauan on? Joissakin ohjeissa sanotaan, että kaksinkertaiseksi. No sitäkin olen tehnyt, mutta silti repeää. Olen nostattanut taikinaa kaksinkertaiseksi ja sitten vielä nostattanut pullaa pellillä ennen voitelua ja uuniin laittamista.

Vaivaamiseenkin olen panostanut. Olen vaivannut taikinaa kunnolla käsin ja sitten kohotuksen jälkeen vaivannut vielä ilmakuplia oikein kunnolla. Kinuskikissan sivuilla on joitain kommentteja tästä repeämisongelmasta, mutta ei niistä ollut tällä kertaa apua. Oliskohan sittenkin vika leipojassa, jauhoissa tai muissa valmistusaineissa? Mene ja tiedä. Ei tämä nyt elämää suurempi juttu ole, pulla maistui tosi hyvälle. Jatkanpa kokeilua. Seuraavalla kerralla teen ehkä jotain toisin.

Pitko

pullapitko

Tässä vielä pullapitkon valmistusohjeeni:

Aineet:
25 g hiivaa
2,5 dl rasvatonta maitoa
ripaus suolaa
1 dl ruokosokeria
1 rkl kardemummaa
noin 7,5, dl Myllyn paras puolikarkeita vehnäjauhojavehnäjauhoja
75 g Sunnuntai leivontamargariinia
1 kananmuna voiteluun

Valmistus:
Murenna hiiva kulhoon.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
Sekoita joukkoon suola, ruokosokeri ja kardemumma
Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa/ sekoita niin että taikinaan muodostuu kuplia (sitko)
Lisää loput jauhot joukkoon vähitellen ja vaivaa taikinaa kunnolla. Loppuvaiheessa lisää sulatettu, huoneenlämpöinen margariini ja vaivaa taikinaa, niin että se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Kun taikina on kohonnut, nosta se leivinpöydälle ja vaivaa vielä kunnolla.
Jaa sitten taikina kolmeen yhtä suureen osan ja pyöritä käsillä kolme säiettä, jotka letität pitkoksi. Anna pitkon vielä kohota kunnolla.
Voitele munalla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s