Maksa-porkkanakastike lampaanmaksasta

Lampaanmaksa

Lampaanmaksa

Vesi herahtaa kielelle, kun muistelen miten oppikoulussa köksätunnilla valmistimme maksastroganoffia. Siitä tulikin sitten meillä kotona siskoni suosikkiresepti, kun oli hänen vuoronsa laittaa ruokaa. Teen yleensä maksakastikeen tai stroganoffin naudanmaksasta, mutta viime viikolla  kokeilin lampaanmaksaa. Siitä tuli ihan mukiinmenevää, mutta täytyy sanoa että pidän kuitenkin enemmän naudanmaksasta. Tähteeksikin jäi ja seuraavana päivänä maku oli mielestäni  parempi, oli ehtinyt muhia.

Maksakastikeeseen käyttämäni ainekset

Maksakastikeeseen käyttämäni ainekset

Maksakastikkeen ohje, 4 annosta

400 g maksaa (naudan- tai lampaanmaksaa)
2 sipulia
2-3 rkl voita tai margariinia
1tl suolaa, valkopippuria
0,5 tl meiramia
2 rkl vehnäjauhoja
3-4dl lihalientä + 1dl ruokakermaa
1-2 porkkanaa
(tomaattisosetta)
persiljaa

Valmistus

Leikkaa maksa noin puolikkaan tulitikkuaskin kokoiseksi paloiksi. Kuori sipulit ja pilko. Kuori porkkanat ja viipaloi. Ruskista rasva pannussa ja paista maksapalat siinä erittäin nopeasti joka puolelta. Lisää suola ja pippuri sekä meirami. Sekoita sipulit joukkoon ja ruskista niitä hieman. Lisää sen jälkeen jauhot. Sekoita jauhoja jonkin aikaa, jotta saavat väriä. Lisää lihaliemi ja ruokakerma sekä porkkanaviipaleet ja hauduta 8 minuuttia. Lopuksi koristele persiljalla (ja mausta tomaattisoseella). Itse en käytä tomaattisosetta tässä reseptissä, mutta sen voi halutessaan lisätä. Persiljalla kylläkin koristelen vaikka se jäikin tuosta kuvasta pois.

Valmista nautittavaksi keitettyjen perunoiden kera

Valmista nautittavaksi keitettyjen perunoiden kera 

Maksaa ei saa hauduttaa liian pitkään, koska se muuttuu kovaksi. Itse olen kypsyttänyt vain 8 minuuttia. Tämän tiedon olen napannut jostain ohjeesta. Useimmissa ohjeissa kypsentämisajaksi annetaan 15 minuuttia, kuten esimerkiksi  50 vuotta vanhassa köksävihkoni ohjeessa. Mitäh? Onkos siitä jo niin kauan kun olin opparin viidennellä. Kylläpä aika rientää.

Niin ja tässä vielä köksävihkoni muistiinpanoista suoraan kopioitu ohje:

300g naudan maksaa
2 porkkanaa
3 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 l vettä
1-2 tl suolaa
1 laakerinlehti
0,25 tl valkopippuria
(Kermaa)

1.Kuutioiksi leikattu maksa ja porkkanat ruskistetaan ja pannaan kattilaan.
2. Samoin jauhot
3. Vesi ja mausteet lisätään
4. Keitetään 15 min

Lisukkeeksi maustekurkkuja

Hyvää ruokahalua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s